Badan Dakwah dan Ibadah (BADIB)
SMA Al-Khairiah, Temerloh

KESAN MENGIKUT HAWA NAFSU DALAM JAMAAH
::Bismillah::

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Umum mengetahui, setiap gerakan dakwah sama ada di peringkat sekolah mahupun universiti pasti akan terlibat dengan kerja berjamaah. Kerja berjamaah amat penting dalam sesebuah gerakan kerana dengan adanya kerja berjamaah ukhuwah dapat terbina dan proses kerja menjadi licin. Namun, mengharungi jalan dakwah secara berjamaah ini, pasti akan wujud satu halangan ataupun virus yang akan merosakkan jamaah itu, dan virus itu ialah "Mengikut Hawa Nafsu" ataupun dalam bahasa arabnya "Ittiba'ul Hawa". Apakah kesan kesan jika terlalu mengikut hawa nafsu dalam membuat kerja berjamaah? Mari kita lihat satu persatu. Adapun pengaruh mengikut hawa nafsu terhadap Jamaah sangat banyak, di antaranya :-


1. Hilangnya Semangat Menambah Kadar Dakwah

 Apabila sesebuah gerakan dibangunkan di atas dasar kebencian atau dalam barisannya terdapat orang yang dikenal mengikut hawa nafsunya. Hal ini akan menutup pintu bagi pengikut dan pendokong baru, kerana tidak ada tokoh teladan yang memikat orang untuk bergabung di jalan dakwah. Jangankan berkorban untuk membelanya dan berjuang untuk memajukannya, mendekati saja pun mereka tidak mahu. Maka akan menyebabkan semakin panjang dan beratnya perjalanan dakwah.


2. Memecah Kesatuan Barisan

Apabila Barisan Jamaah ini terdiri daripada orang-orang yang mengikut hawa nafsunya, pasti akan menghasilkan perpecahan dan kecacatan, akibat lemahnya prinsip ketaatan dalam diri mereka. Semasa perpecahan ini berlaku, maka gerakan dakwah ini akan menjadi santapan lazat bagi musuh.

Demi Allah, inilah yang selalu mereka usahakan hingga benar-benar terjadi di muka bumi ini. Pada saat itulah, mereka mampu memukul Jamaah ini ataupun paling tidak menggugurkannya, sehingga harus mundur ke belakang berpuluh-puluh tahun.


3. Tidak Mendapat Pertolongan Dan Dokongan Allah S.W.T

Sunnatullah yang berlaku pada makhluk-Nya adalah, Allah S.W.T tidak akan memberi pertolongan dan dokongan kepada mereka kecuali jika mereka berusaha mendapatkannya. Apabila mendapat keteguhan atau kekuasaanya mereka seperti yang difirmankan-Nya :

*****
''Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan solat serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar''  
   
    [Al-Hajj : 44]

*****

Adalah dengan kemaksiatan yang dilakukan terhadap tuhan, Rasul dan pemimpin kaum Muslimin, maka akan menyebabkan terhalangnya pertolongan dan dokongan Ilahi kepada Jamaah itu.


*****


Semoga perkongsian kali ini dapat diambil pengajaran oleh kita yang bergerak dalam gerabak dakwah ini.

Allahu'Alam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


-Sumber: Afat 'Ala Toriq(Wabak Sepanjang Jalan)-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Know us

BADAN DAKWAH DAN IBADAH (BADIB) SMA AL-KHAIRIAH,TEMERLOH PAHANG

Our Team

Contact us

Nama

E-mel *

Mesej *